Zoals gezegd in de inleiding heb ik een volledige zelfbouw (een Pompeï brick oven) overwogen.

Maar gezien de plots opgekomen tijdsdruk en twijfels, hebben we voor de zekerheid gekozen.

Ik bouwde de oven rond basis-bouwstenen.

Gelukkig is er op dit punt enige concurrentie.

Ze moeten geïmporteerd worden. Meestal uit Italië. Daar kost zo'n oven een stuk minder.

Maar ja, het transport telt in dit geval door: meer dan 300 Kg. Dat doe je niet via postpak.

 Leveranciers in Vlaanderen...dat is niet veel soeps. 

Een zoekopdracht op het internet leert dat er minstens een vijftal leveranciers zijn inNederland. 

Zo is er ondermeer Fornino met min of meer vergelijkbare ovens.

Ook een actieve en behulpzame dame die Ilonka.  Ze regelde een plaatsbezoek aan een oven in de buurt van Maastricht.

 We gingen een kijkje nemen bij Rianne en Harm van Fornitalia in Mierlo  (omgeving Eindhoven).

Ze geven regelmatig een pizza-party  als promotie van hun activiteiten.
Dit was alvast een schot in de roos.  De pizza's waren heerlijk. De kinderen waren dol-enthousiast over de oven...en wij ook.

Ondanks het kleine formaat van het min of meer mobiel kant-en-klaar- oventje (zie de foto hieronder) slaagde Rianne erin om

- vrij relaxt- een aanzienlijk aantal heerlijke pizza's op korte termijn te toveren.

Ondanks het prijsverschil kochten we dus bij Rianne en Harm van Fornitalia in Mierlo (omgeving van Eindhoven).

Uiteraard wel een groter formaat - en zelfbouw.  Een Casa 2G 80 met 80 cm binnendiameter.

Eigenlijk had ik op dat ogenblik niet veel keuze omwille van de afmetingen.

Het was al snel duidelijk dat ik niet naar de hele grote ovens kon gaan, omwille van het formaat en de plaatsing
van de basisconstructie
in een hoekje tussen de ramen en bovenop het trapgat.

Bij de afmetingen van de ovens moet je aan elke kant nog ruim 15 cm bijtellen voor isolatie en afwerkingslagen van de dome.

Bij de oven van fornino was dat al krap. Maar die was vooral te hoog aan het schoorsteenstuk.

Zie ondermeer het plannetje in het menu "Rookgasafvoer".  Op dat ogenblik ging ik dus nog uit van 45 graden-hoeken.

 Uit het bezoek aan Fornitalia kregen we ook de bevestiging dat je voor thuisgebruik echt geen grote oven nodig hebt.

Een pizza zit maximaal 2 minuten in een houtgestookte oven. Dat betekent dat je op korte tijd wel iedereen bediend krijgt.

Je kan de pizza meteen ook in delen snijden.  Zo krijgt iedereen meteen ook wat meer afwisseling. 

Een grote oven duurt ook langer om warm te stoken. 

Weg dus onze twijfels en obsessie voor een grote oven.

2 of 3 pizza's tegelijk...meer kunnen amateurs als wij trouwens niet aan.

 De oven mocht komen.

Tijdens die twee weken levertermijn stonden we niet stil.

De rookgasafvoer buiten werd geplaatst.

We verwijzen graag naar de kommer en kwel van de rookgasafvoer in het aparte menu.

 Geen idee hoe heet de enkelwandige rookgasafvoer onder het terras zou worden.

Voor alle veiligheid brak ik het bestaande houten plafond boven de oven uit en plaatste ik een gipsplaten plafond op
metal-studs en met rotswol isolatie.
Een bruin kleurtje om niet te sterk te contrasteren met het bestaande plafond.

Begin juli. Een grote houten kist werd afgeleverd met daarin de 3 koepeldelen, 6 vloerplaten en keramische bakvloerdelen, isolatiemateriaal voor de koepel, een schouwpijp met dakje (waarmee ik dus niets kon doen) en een zakje vuurvaste cement (die vuurvaste klei bleek te zijn). Je kon duidelijk zien en ruiken dat het materiaal een tijdje onderweg is geweest.

Maar dat had verder geen enkel nadelig gevolg.

De oven kon geplaatst worden op de onderbouw.

Dat lees je in volgend item plaatsen en afwerken