Het grootste probleem dat we met onze oven moesten overwinnen was de rookgasafvoer.
Vergeet niet dat die tuinovens normaal gezien gewoon los in de tuin staan.
Als rookgasafvoer wordt dan gewoon een stukje RVS schoorsteenpijp van een kleine meter
met een dakje geplaatst and that’s it. In ons geval was dat dus anders. De afvoer komt uit aan de ovenmond,
dat is nu eenmaal het principe van een pizza-oven, maar dat had ik bij de aanvang nog niet goed door.
Die pijp moest dus ongeveer 120 cm naar achter omgeleid worden om
– via een gat door de muur- naar buiten geleid te worden

Een horizontaal rookgaskanaal....dat kan gewoon niet lukken !
Vanuit de muur moest die buis uiteraard nog wat naar boven geleid worden. Easy…of niet ?
Niet dus. Blijkbaar leggen rookgassen geen horizontale wegen af.
Getuigenissen hiervan vind je zat op internet-forums. Twee hoeken van 90 graden leek me al snel uitgesloten.
Twee hoeken van 45 graden zou kunnen lukken. Maar de twijfel sloeg me weer om het hart.
De producent van de pizzaovens kan je moeilijk helpen. Het probleem is echt wel specifiek.
Dat krijg je als je een losstaande tuinoven voor andere toepassing gebruikt.
Al snel werd ik afgeleid naar dé rookgasspecialisten bij uitstek: de kachelplaatsers.
Diverse kachelplaatsers gebeld. Overal hetzelfde antwoord:
”wij zijn geen pizzaovenplaatsers en hebben hiermee geen ervaring.
We kennen er te weinig van om ons uit te spreken…liever niet dus”.
Via de Livios site kwam ik terecht bij een rookgasspecialist in Hasselt, Colemont.
Bij hen is het mogelijk om volledige studies te laten uitvoeren.
Zij hadden meteen het begrip dat het niet de bedoeling kon zijn om me hoog in de kosten te jagen.
Ondanks het volledige gebrek aan kennis van pizzaovens durfde Jens Van Geel het wel aan
om advies te verstrekken, enkel op basis van hun ervaringen met kachels.
Ik stuurde hem een plannetje met de afmetingen. (bewonder het professioneel technisch cad-plan ;-)

Hieruit bleek dat de twee hoeken van 45 graden toch niet
evident waren wegens plaatsgebrek. Bovendien twijfelden hun
gespecialiseerde mensen aan het effect van een bocht van 45 graden
onmiddellijk bij de ovenmond.
Op basis van hun ervaring met kachels adviseerde hij om toch maar
met twee hoeken van 90 graden te werken, en de rookgassen eerst
een metertje te laten stijgen. Op basis van hun ervaring zou dit lukken,
in combinatie met een lange dubbelwandig-geïsoleerde RVS afvoer die
tot 50 cm boven de daknok zou uitkomen. Enkelwandig zou leiden
tot afkoeling van de gassen, condensvorming en dus het terugslaan van
de gassen naar de ovenmond. Niet prettig onder het terras.
Dubbelwandige RVS-buizen. Dat was even slikken toen wij zijn eerste
offerte zagen. Hierbij kwamen ook nog de beugels, een T-stuk, een eindstuk,
een enkelwandig-dubbelwandig overgangsstuk, een muurdoorgangsstuk,
een pas-buis, twee rozetten…
Vraag me aub niet naar de kostprijs. Die wil ik verdringen.
Maar we waren nu zo ver. Vastberaden gingen we verder met de bestelling van de rookgasafvoer.
Nog snel een mailtje gedaan naar Jens met een foto van de buitenzijde van het huis waar ik de afvoer zou plaatsen.

Op de foto: 2 meter achter de houten balk, vertikaal naar boven.
’s Morgens belde hij meteen met het nieuws dat ook dit niet zou werken.
Om te beginnen was dit niet de nok van het dak, maar de zijkant of zij-nok.
Bovendien mondt de afvoer uit op een kleine meter achter een dakkapel.
Allesbehalve bevordelijk voor de hoogstnoodzakelijke trek en bovendien
ook gevoelig voor “valwinden”. Hij kon me dus ook geen goede werking garanderen.
Een geweldige domper.
Als enige oplossing stelde hij een rookgasventilator voor.
Kostprijs ongeveer 1500 euro !
Dit ging te ver. Dit kon echt niet de bedoeling zijn. Er zijn grenzen.
Voor het eerst overwoog ik om mijn bestellingen van oven en rookgas te annuleren
…of de zaak weer verder te verkopen mocht dat niet lukken.
En op onze gebouwde basis zouden we dan een ferrari-oventje of broodrooster zetten ;-)
Al eerder zag ik echter dat er rookgasventilatoren bestonden die meer bescheiden van omvang waren.
Dit scenario had ik dus welvoelen aankomen.
Bij Itho vond ik er eentje van 400 euro.

Na overleg met Anneke heb ik dan toch maar besloten om die te bestellen.
Opa Warre sloot de elektriciteit aan en verbond de traploze schakelaar.


Een rookgasventilator heeft enkele nadelen. Hij moet altijd aan staan als je stookt. Zoniet verbrandt de motor.
Een rookgasventilator maakt ook geluid. Te vergelijken met het zachte brommen van een dampkap.
Dat laatste bleek al snel mee te vallen, hoewel we tegen de instructies in, het minimum toerental nog teruggeschroefd hebben.
Nog een nadeel zijn de trillingen. De rookgasventilator is blijkbaar niet 100% uitgebalanceerd. (zou daarin het prijsverschil liggen ?)
Dit zorgt voor een kleine trilling van de buis waarin die geplaatst wordt. Ik hoop dat die op termijn dus niet de schroeven van de muurbeugels los trilt !
4/10/2011. Dit blijkt goed mee te vallen. Een jaar en 50 bakbeurten later zit alles nog vast. Houden zo, zou ik zeggen...
Groot voordeel van de ventilator is: hij zou moeten werken. In alle omstandigheden.
Of je nu één, twee of 100 plooien hebt in je afvoer.
Ik ging mijn bestelling RVS buizen halen en monteren.
Eerst het gat door de muur.
Aangezien dit horizontaal was in plaats van 45 graden, kon ik dat zelf met een boormachine.




Dan de doorvoerbuizen.
Van enkelwandig (binnen) naar dubbelwandig (buiten)
Buiten een dubbelwandig T-stuk (met condensafvoer die me later van pas zou komen voor iets anders),
gemonteerd aan stevige muurbeugels.


De dubbelwandige buizen, de muurbeugel en de ventilator erop !




De hittebestendige kabel werd aangesloten op de traploze schakelaar.
Achteraf heb ik nog een dubbelwandige buis van 25 cm toegevoegd.
De hitte die uit de ventilator kwam, was te groot naar mijn zin...en te dicht bij de dakpannen.
Angsthaas als ik ben op het vlak van brandveiligheid, nam ik het zekere voor het onzekere.
De enkelwandige schouwelementen boven de oven werden in mekaar geschoven via een pasbuis.
Van de eerste keer juist. Ik heb ze niet eens vast gemonteerd aangezien ze van zichzelf vrij vast staan.
Ze kunnen om de ene of andere reden altijd losgemaakt worden (en dat is ondertussen al nodig gebleken).

Hoe ziet de rookgasafvoer er in zijn geheel uit ?

Alles zou nu moeten werken ... of niet ?
Lees het verslag en de aanpassingen in stoken en curen